Nieuws


Woorden Zaaien

Unieke openlucht ruilbeurs voor iedereen!
Zaterdag 23 september 2023, tussen 11.00 en 14.00 uur buiten op pleintje voor bibliotheek.

Weet je nog een mooi, grappig, wonderlijk, hip, ouderwets woord? Een woord dat lollig klinkt, of een prachtige betekenis heeft? Een woord dat bewaard en gebruikt moet blijven?

Schrijf het hier op kaartje of groot vel en je krijgt er bloemenzaad voor terug! En ook nog in een prachtige vorm, op een bedje van geschept papier van de hand van kunstenaar Erwin Zijlstra. Noodzakelijker dan ooit: Meehelpen aan biodiversiteit in de natuur én biodiversiteit in de taal.

En ja! Jouw opgeschreven woord vindt een plek in De Deventer Waardevolle Woorden Lexicon van de Deventer Stadsdichter.

Dus: Breng een woord, stel een daad, zaai het zaad! (En vertel het verder.)


Bloemzaad op papier

Intussen thuis bij de stadsdichter…

Een ludiek onderdeel van het Woordwaardefestival op 3 en 4 augustus 2023. U kiest een titel uit de kast met 99 laatjes en de stadsdichter Alied van der Meer leest voor.

Wees welkom bij deze poëtische ontmoeting op sfeervolle, huiselijke locatie in de binnenstad. Laaf u aan de woorden over alledaagse en bijzondere schoonheid van stad en ommelanden, van binnen- en buitenwereld. Over mooie stadse types en gebeurtenissen, onopvallende hoekjes en het nut van bochten in de weg.

Zet u neer en luister, uw ogen open of half dicht. Betreed daarna de stad, de wereld, zie haar in een ander licht.

Wanneer: donderdag 3 augustus 2023 en vrijdag 4 augustus 2023 om 11.00 en om 16.00 uur (circa half uur).
Entree: € 5. Maximaal 15 mensen.
Opgeven: via alied@detekstwinkel.nl.


Tentoonstelling gedichten vluchtelingen

Een aantal nieuwkomers en vluchtelingen van de boot en het AZC Schalkhaar, begeleidde ik de afgelopen weken in het maken van gedichten rond het 4-mei thema: ‘Leven in oorlog en onvrijheid’. Deze mensen, afkomstig uit Oekraïne, Syrië, Congo, en Turkije, weten vaak uit bittere ervaring hoe dat is. Weg moeten vluchten uit je land, vaak ook nog zonder je familie. Onzeker over wat de toekomst brengt. Ik was onder de indruk van hun veerkracht en doorzettingsvermogen, en ook van hun passie voor de poëzie.

Als veel je wordt ontnomen, bezit je toch de kracht van het woord!

U bent welkom bij de opening van de tentoonstelling in stadhuis Deventer op 3 mei 2023 om 16.30 uur. De tentoonstelling is te zien tot en met 19 mei. Bij binnenkomst vanaf het Grote Kerkhof, vindt u de tentoonstelling rechts.


15 maart ‘Dag van de Mooie Woorden’

Misschien komt u uw stem uitbrengen op het stadhuis of wandelt u met een broodje tussen de middag over het binnenplein. Dan wordt u mogelijk verrast door de Stadsdichter die u een heel andere keuze voorlegt. Niks niet politiek maar wel inspraak over onze levende moedertaal. Teruggebracht tot mooie woorden, lievelingswoorden, woorden die volgens u moeten blijven of best eens wat meer gebruikt morgen worden. Ik noem maar wat: Parlevinker, Kwispedoor, Opperdepop, of Fluks? Pieremachochel, Ratsmodee, waar zit em de Kruks? Zwenken of Kathedaaldenken? Oeps of Floeps? Slay of Oh wee? Skeer of Oudzeer? U mag het zeggen! En uw eigen woord van waarde aan de lijst toevoegen!


Woensdag 15 maart: van 11.00 tot 14.00 uur op het binnenplein van stadhuis Deventer (Burgemeestershofje).


Stadsgedicht over Vriendschap

Het was lekker koud buiten, maar de zon scheen en vele Deventenaren van alle leeftijden hielpen mee aan het schrijven van het Stadsgedicht over Vriendschap. Het enthousiasme én de inhoud waren zonder meer hartverwarmend. Met dank aan schrijfassistent Marieke Hagemans!

Onderstaand filmpje laat de opbrengst zien van het gezamenlijk schrijven van het Stadsgedicht over Vriendschap. We zien een lange strook papier, met daarop dichtregels.

Alied van der Meer bij een stand. Er staat een man met een kind voor haar. Alied schrijft iets op een groot papier.
Marieke Hagemans schrijft iets op een groot vel papier. Er staan mensen bij haar stand, die geanimeerd aan het praten zijn.
Marieke Hagemans praat en heeft lol met een jongen, die voor haar stand staat. Ondertussen schrijft Marieke iets op een groot vel papier.

28 januari: Het Eerste Grote Stadsgedicht!

Een bijzondere activiteit: bij de bibliotheek staat op zaterdag 28 januari 2023 een lange schrijftafel klaar voor iedereen die mee wil schrijven aan het Grote Stadsgedicht over Vriendschap.

De Stadsdichter biedt houvast en stimulans en zorgt voor samenhang en vorm. Dus kom! Trotseer weer en wind, kom met je ouders of je kind. Voeg je hartenkreet toe aan het geheel en wordt deel van het lint dat de vriendschap bezingt!

Zaterdag 28 januari tussen 11.00 en 15.00 uur ’s middags op het pleintje bij de hoofdingang.


Nieuwjaarsdag

Op 1 januari breekt er een eerste bladzij aan van een nieuw boek. Wie dit boek wil openen en de eerste bladzij wil ontvangen komt naar het Grote Kerkhof. Daar wappert verse poëzie. Daar dwarrelt hoop. Nieuwsgierig naar wat De eerste dag je te vertellen heeft: kom met je hele familie en al je oudejaarsvrienden naar het Grote Kerkhof.

De eerste dag deelt uit zolang de voorraad strekt! Tussen 14.00 en 16.00 uur.


Natuurlijk ken ik niet alle details, en ben ik niet op de hoogte op alle onderdelen van het proces, maar een poppodium als het Burgerweeshuis zomaar ineens verplaatsen naar De Deventer schouwburg? Met alle liefde voor het theater – daar zouden we écht met z’n allen meer naartoe moeten gaan! – roept dit op z’n minst vraagtekens op.

2 verzen kwamen in me op: het gedicht Wees wijs met het wezen van en het gedicht Past het?.


Ik fietste op een avond door de mist, langs de IJssel richting Zwolle en kwam iets later tot stilstand in de bocht naar de Brederostraat. Uit een klein gebouwtje klonk muziek. Blazers. Op een of andere manier-ik denk dat het kwam door de mist van november- stemde het me op een prettige manier weemoedig. Die stemming is gek genoeg bij mij niet zelden aanleiding om tot actie over te gaan. Ik opende de deur, stelde me voor en vroeg of ik even mocht blijven luisteren. Het groepje blazers, mannen en vrouwen, een enkele trommelaar, alles met elkaar op deze avond een stuk of veertien in getal, vond het best en schaafde onbekommerd verder aan het kerstrepertoire.

Zelden zo’n clubje stug doorblazende muzikanten meegemaakt. Zomer, winter, vorst en flonker, vrolijkheid en dichte mist. Deze club heeft alles al meegemaakt. Deventer Actief blijft actief, onverstoorbaar en speelt door. Op straat, in hun clubgebouw, waar dan ook.

Ik huurde ze gelijk in voor de bruiloft van mijn dochter. Zeg nou zelf: Wie maakt dat nog mee in de stad? De fanfare op de stoep bij hoogtijdagen? Maar het kan! Natuurlijk moest hier een gedicht uitkomen besloot ik. Compleet met de muziek van de repetitie.

Het resultaat hoort en ziet u binnenkort. Het is even geknutsel met de techniek in de avonduren. Tot zolang moet u het even doen met het gedicht van de putdeksel. In al zijn stille maar toch verstrekkende bescheidenheid. Lees het gedicht Het begin van het ware leven.


Uitgedeeld gedicht

Het gedicht ‘In dit huis’ van Alied van der Meer werd zaterdag 24 september 2022 uitgedeeld aan de bezoekers van de Open dag op AZC Schalkhaar.


Wat zo veelbelovend begon

Mijn bundel is er! Gisteravond tijdens mijn afzwaaivoorstelling in MIMIK gepresenteerd. Het eerste exemplaar was voor Kees Torn, die het voorwoord van de bundel schreef, en als bonus de avond afsloot met één van mijn teksten op zijn muziek. De bundel is buitengewoon smaakvol vormgegeven door heldin Yolanda Huntelaar. Ik ben heel blij met het resultaat. Nu gesigneerd en wel verkrijgbaar via https://uitgeverijzoetzuur.nl/veelbelovend/



WEGENS TELEURSTELLING VERLENGD!

Voor het volledige artikel, klik hier.



Robin Bleeker nieuwe stadsdichter Deventer

Bij het begin van het Tuinfeest, het poëziefestival van Deventer, heeft wethouder Carlo Verhaar bekend gemaakt dat Robin Bleeker de opvolger wordt van Wibo Kosters als stadsdichter. Robin Bleeker is de 8e stadsdichter en blijft 2 jaar in functie.

Wethouder Carlo Verhaar: “Uit de 13 aanmeldingen bleek hoe poëzie leeft in Deventer en dat er veel kwaliteit is. Als voorzitter ben ik verheugd dat onze jury eensluidend heeft gekozen voor Robin Bleeker, dichter en muzikant. Hij heeft de jury overtuigd met onberispelijk gedichte taal, wars van platitudes of rijmelarij.”

Robin Bleeker

De 8e Deventer Dichter woont sinds 2014 in Deventer. In Deventer was hij het afgelopen jaar onder meer te horen bij de opening van de bibliotheek waar hij ‘Bibliotheekmeisjes’ ten gehore bracht. Ook luisterde hij de installatie van burgemeester Ron König op die hij het predicaat ‘burgerking’ gaf.

Deventer Dichter

Deventer is beroemd als boekenstad met onder meer de jaarlijkse Boekenmarkt en het poëziefestival. Sinds 2005 wordt elke 2 jaar een Deventer Dichter gekozen die minimaal 8 gedichten per jaar schrijft. De stadsdichter laat zich inspireren door actuele gebeurtenissen en weet lezers te raken. De Deventer Dichter is volledig onafhankelijk in de keuze van de onderwerpen, stijl en toonzetting.

Robin Bleeker is stadsdichter 2019-2021. Foto: Ben Lensink


Uniek afscheidsproject Deventer dichter Wibo Kosters

Crowdfundingsactie voor elpee met stadsgedichten op muziek

Wibo Kosters, de stadsdichter van Deventer, neemt in augustus afscheid met een bijzonder project. Samen met een aantal DJ’s, kunstenaars en singer-songwriters maakt hij een elpee, Wegenkaart, met zijn stadsgedichten op muziek. Om het geld hiervoor bij elkaar te krijgen is hij een crowdfundingsactie gestart. 

Samen dingen maken 

Voor Wibo draait het stadsdichterschap natuurlijk om het schrijven van poëzie maar vooral ook om samen met anderen mooie dingen te maken. Zo heeft hij de afgelopen twee jaar bijvoorbeeld een poëtische DJ-set en een literaire eindejaarvoorstelling gemaakt.  En nu dus, ter afsluiting van zijn ambtsperiode, zijn Deventer stadgedichten op vinyl; negen gedichten met negen muzikanten en acts. De vormgeving van de elpee wordt gedaan door Deventer underground-uitgeverij Petrichor, dat daarvoor negen kunstenaars, van fotografen tot illustratoren vroeg om bij elk nummer een kunstwerk te maken.

‘Dit wordt mijn grootste project tot nu toe, met meer samenwerkingspartners dan ooit. En met de crowfundingactie wil ik ervoor zorgen dat iedereen die meedoet daar een redelijke vergoeding voor krijgt. Iedereen moet een beetje beter worden van dit project en dat is volgens mij het mooiste wat je kunt wensen,’ aldus Wibo.

Primeur op Het Tuinfeest 

Op poëziefestival Het Tuinfeest, in en rondom Bouwkunde, op 3 augustus zal Wegenkaartvoor het eerst aan het publiek gepresenteerd wordenWiboen de muzikanten zullen de elpee daar live uitvoeren.


blauwdruk voor een droom

het is een onzichtbare projectorganisatie
die ’s nachts als mensen slapen
met rollend materieel
dromen waar komt maken

het is een gevaarte, hoorde ik
met hemelhoge schoorstenen
die non-stop zegenende rook
uitblazen over de stad

het is zelf een droom zeggen ze
die kleine dromen afscheidt
maar hoe dat dan precies gaat
daarover zwijgt men

ik stel me voor dat mensen aankloppen
met een blauwdruk voor een droom
etherische wezens schroeven aandraaien
langs een assemblagelijn en

dromen van de band rollen
de stad in tussen de mensen
gezien worden verwonderen
nieuwe dromen opwekken


Ter ere van de lustrumviering van de Deventer Cultuur Club, die in 5 jaar tijd hielp om meer dan 100 projecten waar te maken.


Gezocht: Deventer Dichter!

Deventer is een boekenstad van (inter)nationale faam. Daarbij past de aanstelling van een eigen dichter, telkens voor een periode van 2 jaar. Wij zijn nu op zoek naar de 8e Deventer Dichter. De Deventer Dichter laat zich inspireren door (actuele) gebeurtenissen in Deventer en probeert met zijn/haar gedichten lezers te raken. De Deventer Dichter is volledig onafhankelijk in de keuze van de onderwerpen, stijl en toonzetting.

Op zaterdag 3 augustus 2019 loopt de periode van de huidige Deventer Dichter af en wordt de nieuwe dichter tijdens het Tuinfeest aangesteld. Hij of zij ontvangt een (onkosten)vergoeding van € 4.000 per jaar (maar komt niet in dienst bij de gemeente Deventer). De gedichten van de nieuwe Deventer Dichter worden gepubliceerd.

Wie zoeken we?
Een kandidaat met overtuigende poëtische kwaliteiten en een sterke betrokkenheid bij het leven in de gemeente Deventer. De gedichten zijn toegankelijk genoeg om een breed publiek aan te spreken. De Deventer Dichter maakt minimaal 8 gedichten per jaar en speelt in op de actualiteit van belangrijke gebeurtenissen in Deventer op zijn/haar geheel eigen wijze. De kandidaat is inwoner van de gemeente Deventer.

Reageren?
Bent u geïnteresseerd? Dan kunt u zich aanmelden. Uw aanmelding bestaat uit 1 A4-tje, waarin u aangeeft hoe u invulling zou geven aan het uitvoeren van het dichterschap en uw zichtbaarheid als dichter van en in de gemeente Deventer. Uw aanmelding gaat vergezeld van een relevante CV en 3 eerder gemaakte en/of gepubliceerde gedichten, waarvan 1 van de gedichten over (de gemeente) Deventer gaat. Een selectiecommissie selecteert uit de kandidaten (in 1e instantie op basis van geanonimiseerde gedichten) de nieuwe Deventer Dichter 2019-2021. De selectiecommissie behoudt zich het recht voor om rechtstreeks kandidaten te benaderen.

Uw aanmelding moet uiterlijk vóór vrijdag 17 mei 2019 binnen zijn bij de gemeente. Dit kan via het e-mailadres a.termaat.bergisch@deventer.nl.


lezerssociëteit Praamstra

we worden een besloten groep
een select gezelschap dat
in hoekjes van banken kruipt
om zich te verliezen in
zoveel tijd als er nodig is
om nog even dit hoofdstuk uit te lezen

je doet de deur open
heet ons welkom
gastheer op ons volgend avontuur
we lezen met scheve hoofden namen
haken aan een titel in een gangpad
je fluistert hier en daar advies

en leidt ons stil naar onze
stoelen sofa’s vensterbanken
schenkt onze glazen vol
de woorden mogen weer
meerlettergrepig de boeken vuistdik
je tekent tevreden de leesuren op

“Op 26 januari vierde boekhandel Praamstra zijn 125-jarig bestaan. Voor dit heuglijke feit schreef ik een gedicht voor Chrisjan en zijn vrouw Paula, die de winkel sinds 1974 leiden. Ik had het naar aanleiding van een krantenbericht nog met Chrisjan over ontlezing en of er nog een toekomst was voor boekhandels. Zelf denk ik dat er altijd gelezen zal worden, al wordt het misschien minder. Over nog eens 125 jaar zou Praamstra misschien een besloten sociëteit kunnen zijn voor de ware liefhebbers van het woord.”


een reservering voor iedereen, graag

wat is nou een stad
een strooigoed aan gebouwen
huishoudboek vol afspraken
weinig meer dan dat

en mensen komen
nestelen tussen de regels
ademen de straten wakker
ze brengen leven

steken handen uit
en brengen halen helpen
maken dat de stad meer is
dan ze voorheen was

geen zwart-wit gegeven
maar een kleurrijke dis
waaraan voor iedereen
een plaats is gereserveerd

geschreven voor de vrijwilligersavond van de gemeente Deventer, 23 november 2017